Патриарх Неофит прие новия генерален директор на БТА
Секция: Православие
18 Февруари 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит прие новия генерален директор на БТА

/КРОСС/ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща в Синодната палата новоизбрания генерален директор на БТА г-н Кирил Вълчев, който дойде да получи патриаршеския благослов за работата си на новия пост и по повод 123-ия рожден ден на Българската телеграфна агенция (БТА). Предстоятелят на БПЦ отправи благослов към агенцията и нейния ръководител. „Пожелавам Ви полезни трудове за слава Божия и за успех на делото на БТА", пожела патриарх Неофит.

Кирил Вълчев сподели с Негово Светейшество плановете си за повече духовни послания в информационния поток, подготвян и предлаган от БТА. Той посочи, че иска в най-скоро време - в началото на Великия пост - БТА да започва деня с информация за църковния празник, който се чества в съответния ден.

Генералният директор на БТА подари на патр. Неофит копие от бюлетина с първата новина на агенцията отпреди 123 години, която е за влошеното здравословно състояние на княгиня Клементина, майката на българския княз Фердинанд. Негово Светейшество подари на Кирил Вълчев луксозно издание на Библията. „Тя ще стои в кабинета ми и всяка сутрин Ви обещавам, че ще я отварям", обеща генералният директор на БТА.

По повод 123-годишнината от създаването на информационната агенция ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света Софѝя" и духовен надзорник на Софийска епархия, отслужи водосвет в централата на БТА. „Патриарх Неофит ни изпрати тук, за да донесем неговия благослов към всички вас", каза отецът. „Зная колко трудна и отговорна работа крепите върху раменете си и колко важно е онова, което вършите. Зная, че винаги във всекидневието изпитваме своите трудности. В такива моменти никога не забравяйте, че винаги има Някой, Който е над вас и с Неговата всемогъща десница можете да преодолеете всяка една трудност", каза още о. Ангел Ангелов.

На 4 декември 1901 г. излиза първият бюлетин на агенцията, напечатан на пишеща машина, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка своите информационни материали.

От 2003 г. досега БТА създава мрежа от пресцентрове, която обединява петнадесет пресклуба в страната и два извън нея - в Сърбия и в Молдова.