Йодът снижава смъртността от Covid-19
Секция: Наука
19 Февруари 2021 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йодът снижава смъртността от Covid-19

/КРОСС/ Борбата с пандемията от коронавирус все още продължава и последните данни показват, че страните от Далечния изток са с най-добри резултати. Само 29 души от общо 6 милиона население са починали в Сингапур, което експертите приписват на един мощен минерал - йод.

А именно, населението на тази част на света е известно с консумацията на големи количества йод, което повишава имунитета и води до невероятни резултати не само в Сингапур, но и в околните страни, водени от Япония.

Това е в пълно съответствие с изследване, проведено в Националния център по ревматология в Нидерландия. Екип, ръководен от професор д-р Верхесен, анализирайки данните за броя на жертвите в света, причинени от Covid-19, стигнал до заключението, че количеството на приема на йод оказва значително влияние върху смъртността. Като пример той цитира епидемиологични данни, показващи, че настоящата пандемия от Covid-19 в Япония и други страни, известни с високия си прием на йод, бележи много ниска смъртност в сравнение с други страни.

Йодът трябва да се поглъща с храната и се съдържа най-вече във водорасли, морски риби и готварската сол. Дневният прием на йод трябва да бъде от 1,5 милиграма до 2,4 милиграма на човек.

Оптималният прием на йод може да се превърне в своеобразна „ваксинация", която рязко намалява риска от развитие на болестта, заключават учените.