НАСА чака с нетърпение мисията на роувъра "Пърси"
Секция: Наука
19 Февруари 2021 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА чака с нетърпение мисията на роувъра "Пърси"

/КРОСС/ Марсоходът на НАСА „Пърсивиърънс", който кацна снощи успешно на Червената планета, е в отлично състояние и вече изпрати първите снимки от повърхността.

Спускането на роувъра е преминало без грешка и той е попаднал точно на „паркомястото си" - сравнително равен терен сред опасни скали в кратера Джезеро, обясни Мат Уолън, заместник-мениджър на проекта от НАСА:

„Чувството на гордост от екипа и облекчение за успешното приземяване е неописуемо. Сега очакваме с нетърпение забележителна мисия на повърхността".

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. През следващите две години той ще използва двуметровата си ръка, за да сондира и събира проби, които да бъдат изследвани за следи от микробен живот. Освен това „Пърси" е оборудван с минихеликоптер и ще се опита да извърши полет.

Защо е толкова важна мисията обяснява водещата на научно предаване Емили Календрели.

„Роувърът ще търси отговори на двата основни въпроса, които човечеството си задава: от къде сме дошли, как се е зародил животът и сами ли сме във вселената?"

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата - на Обединените арабски емирства и Китай - навлязоха в орбитата на Марс миналата седмица.