Първата открита черна дупка е по-голяма и по-далечна от очакваното
Секция: Наука
20 Февруари 2021 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата открита черна дупка е по-голяма и по-далечна от очакваното

/КРОСС/ Ново изследване разкрива подробности за първата открита някога черна дупка, забелязана през 1964 г., включително че тя е по-голяма, отколкото беше известно досега, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Изследователите съобщават, че нови наблюдения на черната дупка Лебед Х-1, орбитираща в звезден съюз с голяма и светеща звезда, показват, че масата й се равнява на 21 слънчеви маси или че е с 50 процента по-масивна, отколкото се смяташе досега.

Въпреки че все още е една от най-близките известни черни дупки, изследователите са установили също, че Лебед Х-1 се намира малко по-далече от изчисленото досега разстояние - на 7200 светлинни години - разстоянието, което светлината изминава за една година, на 9,9 трилиона километра от Земята.

Черните дупки са изключително плътни обекти с толкова силно гравитационно притегляне, че нищо, дори светлината, не може да им се изплъзне. Някои са "свръхмасивни", като тази в центъра на нашата галактика Млечен път, чиято маса се равнява на четири милиона слънчеви маси. По-малките черни дупки са с масата на звезда.

Черната дупка Лебед Х-1 в съзвездието Лебед е сред най-ярките известни източници на рентгеново лъчение, казва астрономът и ръководител на изследването Джеймс Милър-Джоунс от университета "Къртин" в Австралия. Тя се върти толкова бързо - почти със светлинна скорост, че се доближава до максималната скорост, предвидена от общата теория на относителността на Айнщайн, допълва Милър.

Лебед Х-1 поглъща материал, изхвърлян от повърхността на звездния си компаньон - свръхмасивен "син гигант".

Обектът започва съществуването си преди 4 до 5 милиона години като звезда с маса, равняваща се на 75 слънчеви маси, която рухва в черна дупка преди няколко десетки хиляди години.

Изследването включва данни от VLBA - система от 10 радиотелескопа в САЩ.