"Фич" повиши кредитния рейтинг на България
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2021 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фич" повиши кредитния рейтинг на България

/КРОСС/ Въпреки негативните ефекти от пандемията от Covid-19 и неясният резултат от парламентарните избори, международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна. Рейтингът ‘BBB' се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.

Неблагоприятни политически развития и повишаването на дълга са факторите, които биха накарали международната рейтингова агенция Fitch да понижи рейтинга на страната ни в бъдеще, става ясно от съобщението, публикувано от финансовото министерство.

Положителната перспектива от настоящата оценка идва от намаляването на макроикономическите рискове, които произтичат от пандемията от коронавирус, както и от значителната подкрепа от еврофондовете, която страната ни очаква. България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 година, подчертават от финансовото министерство.

Друг фактор, носещ позитиви в оценката, е продължаващият интерес към присъединяване към еврото. Също така рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г., повлиян най-вече от свързаните с Covid-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП.

"Фич" обаче подчертават и редица други неблагоприятни фактори в дългосрочен план - един от които е демографската структура на населението.