Германски учен разби хипотезата на СЗО за появата на коронавируса
Секция: Наука
20 Февруари 2021 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германски учен разби хипотезата на СЗО за появата на коронавируса

/КРОСС/ Вероятността коронавируса да се е появил от изтичане от лабораторията в Ухан, Китай, е 99,9%. В това е убеден германският физик Роланд Визендангер, който защити тезата си в интервю за националния тв канал ZDF.

От януари до декември 2020 г. ученият от Хамбург проведе собствено разследване - анализира научни публикации и медийни материали, а също така обсъди случващото се с много колеги, компетентни по този въпрос. "Сигурен съм на 99,9%, че коронавирусът се е появил в лабораторията", отсече Визендангер, оспорвайки версията на екипа експерти на Световната здравна организация (СЗО), допуснат в Ухан от китайските власти този месец.

В съобщение за пресата от Университета в Хамбург се отбелязва, че работата на Визендангер не претендира за научен труд, но в нея се споменават сериозни аргументи в подкрепа на описаната хипотеза.

Ученият настоява, че редица косвени доказателства сочат, че изтичането в лабораторията е най-логичното обяснение за ситуацията с COVID-19. По-специално изследователят забеляза, че колегите му все още не са успели да намерят животно, което да зарази човек с коронавирус. Освен това той обърна внимание на опасенията, изразени преди началото на пандемията, относно безопасността на условията, наблюдавани в Института по вирусология в Ухан. Той е уверен, че първите заразени са били именно служители в лабораторията.

Анализирайки версията за възможни естествени носители на коронавирус, специалистът възрази, че прилепите, за които говорят в СЗО, живеят на разстояние почти 2000 километра от Ухан, което означава, че едва ли могат да бъдат носители на COVID-19.
Визендангер подчерта, че работата му не е предназначена за научната общност, целта му е да предизвика публичен дебат за приемливостта на изследванията, насочени към „изкуствено усилване на вируси".

В началото на февруари експертите на СЗО заявиха, че имат четири работни версии за предаване на коронавирусна инфекция на хората - от животно, междинно звено, замразени храни, а също и поради инцидент в лабораторията. Беше отбелязано, че последната от изброените опции се счита за малко вероятна, така че учените не планират да я изучават в бъдеще.

В САЩ не се съгласиха със заключенията на експертите. NBC News поясни, че разузнаването на страната разполага с информация, че Пекин се опитва да скрие източника на COVID-19 и неговото значение в ранните етапи на разпространение на инфекцията. Заради данните на разузнаването бившият американски президент Доналд Тръмп постоянно наричаше коронавируса "китайския вирус" в публичните си изяви.