Руският съд потвърди присъдата на Навални, но намали срока
Секция: Русия
20 Февруари 2021 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският съд потвърди присъдата на Навални, но намали срока

/КРОСС/ Руското правосъдие потвърди днес в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции.

Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана.

Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.

"Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.

Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година.

Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.
"Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома", заяви той пред съдията.

Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла.

Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни юристът.

По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което ще продължи по-късно днес. Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Поддръжниците му обаче посочиха, че засега няма да провеждат големи демонстрации до пролетта.