Конни шейни возят туристи по замръзнало езеро в Източен Анадол
Секция: Туризъм
20 Февруари 2021 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конни шейни возят туристи по замръзнало езеро в Източен Анадол

/КРОСС/ Шейните, които са в изобилие на езерото Чълдър в североизточна Турция, предлагат на туристите фантастично пътуване благодарение на закованите специални подкови, които предотвратяват плъзгането на конете по леда.

Второто по големина езеро в Източния Анадол, езерото Чълдър е изцяло покрито с лед през зимата, тъй като е разположено приблизително 1959 м надморска височина.
Ето защо температурата през зимата пада трайно под нулата, като често тя е до минус 21 градуса.

Езерото се намира в провинция Ардахан, близо до границата с Грузия и Армения и е с площ 123 км² и дълбочина до 42 м. Тъй като дебелината на леда достига 25-40 сантиметра, някои рибари разбиват леда и ловят риба като ескимосите, през малки кръгли дупки.

Орхан Гьолер (18), Исмаил Гьолер (25) и Латиф Ташдемир (40), които се занимават с риболов в езерото, редовно ловят риба с мрежи под леда. Счупвайки ледената покривка с кирки и лопатаби те залагат мрежи във водата, като уловената риба от езерото, предимно огромни шарани, се извлича и продава на пазарите в района. През последните години много туристи предпочитат да ловят риба с месните хора.

Но най-голямата атракция за множеството посетители от района и туристи си остават разходките или возенето с шейни по леда. Туристите, които идват в село Ташбашъ в квартал Арпачай в област Карс, отпиват горещия си чай върху леденото езеро и прекарват приятни моменти с конни шейни, превърнали се в символ на езерото.

Тайната на приказната шейна по езерото се крие в специално подготвените подкови с шипове. Прикрепени към краката на конете, теглещи шейните в езерото, подковите със шпори, наречени „гуми за сняг", предлагат както на коне, така и на туристи удобна пързалка по покритото с лед езеро.

Уфук Ада, който е водач на шейна по езерото, каза пред медиите, че конете могат лесно да маневрират по леда благодарение на тези подкови. „Това, което го отличава от другите подкови, е неговата екипировка и шип, които предотвратяват пързалянето. Прилепва към леда като гума. Прониква като пирон в леда", каза той.
„Ето защо конят не се плъзга и вози удобно ", добави той.

За комфорта и спокойствието на туристите дошли да се наслаждават на леда и да се возят с шейни, се спазват всички правила срешбщу COVID-19, носейки маски и поддържайки физическа дистанция по време на карането.