Нов COVID синдром нанася тежки увреждания на децата
Секция: Наука
21 Февруари 2021 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Нов COVID синдром нанася тежки увреждания на децата

/КРОСС/ Коронавирусът нанася безмилостно увреждане под формата на възпалителен синдром, който по неизвестни причини поразява деца и младежи, обикновено няколко седмици след заразяването. Така момче на 5 години, без придружаващи заболявания, почина в Детската болница в Лос Анжелис след мултиорганна недостатъчност и мозъчна смърт.

Лекарите в САЩ забелязват поразително нарастване на броя на младите хора със същите симптоми, наречени мултисистемен възпалителен синдром при деца или MIS-C,  пише „Ню Йорк Таймс”, цитиран от Vesti.bg

„Сега приемаме все повече от тези деца с MIS-C, но този път изглежда, че по-голям процент от тях са много тежко болни”, отчита д-р Роберта де Бязи, ръководеща инфекциозното отделение в Детската национална болница във Вашингтон.

По време на първата вълна от COVID-19, около половината от пациентите в болницата се нуждаели от лечение в интензивното отделение, а сега това важи за 80-90 процента от тях.

Към момента няма безспорни доказателства, че последните варианти на коронавируса са причината за синдрома. Той остава сравнително рядко срещан. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията има 2060 случая в САЩ. Средната възраст на засегнатите е 9 години.

Лекарите не са сигурни и дали излекуваните от синдрома не са получили дългосрочни скрити сърдечносъдови или други проблеми

„Наистина не знаем какво ще се случи в дългосрочен план”, пояснява д-р Жан Болвег, медицински директор по детска сърдечна трансплантация и напреднала сърдечна недостатъчност в Детската болница и медицински център в Омаха. Болвег освен това потвърждава, че броя на много тежките случаи се увеличава.

Симптомите на синдрома могат да включват треска, обрив, зачервени очи или стомашно-чревни проблеми. Те често прогресират до сърдечна дисфункция, включително кардиогенен шок, при който сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв. Някои пациенти развиват кардиомиопатия и нарушен сърдечен ритъм. Момче на 15 години дори се нуждае от временен пейсмейкър.

Повечето случаи на синдрома се установяват при младежи с антитела срещу коронавируса, което доказва, че са прекарали ковид-19 дори с леки или без симптоми. Лекарите не са сигурни кои фактори предразполагат децата към MIS-C.

Въпреки че научават все повече, педиатрите първоначално могат да пропуснат синдрома, тъй като ранните симптоми имитират някои често срещани заболявания при децата.