Експерти предупреждават за опит за заобикаляне на 10-годишната давност на задълженията
Секция: ИКОНОМИКА
21 Февруари 2021 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти предупреждават за опит за заобикаляне на 10-годишната давност на задълженията

/КРОСС/ За опит за заобикаляне на текстовете за 10-годишната погасителна давност на задълженията сигнализират редица експерти и потребителски организации. Пред „Хоризонт" Десислава Николова от портала „Моите пари" предупреди, че колекторски компании се опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите текстове, които влизат в сила от 2 юни тази година.

Поправката, с която се въвежда 10-годишната погасителна давност, бе гласувана в края на миналата година, а още тогава от колекторските компании възразиха срещу нея и предупредиха, че текстовете за опрощаване на старите задължения не означават абсолютно, че длъжникът ще бъде освободен от тях.

"След изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването, освен когато задължението е разсрочено и отсрочено", припомни пред БНР Десислава Николова от портала „Моите пари".

Погасяването по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в сила от 2 юни, вече има първи опити да бъде заобиколен новият институт. Механизмът, който се предлага, е подтикване на длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, каза Николова. Тя посочи, че ако длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове.

Събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците, предупреди Николова и посъветва хората в подобна ситуация или да не подписват никакви документи, или да потърсят съвет на адвокат. Омбудсманът Диана Ковачева и потребителски организации също сигнализираха за проблема. Засега от колекторските компании няма официална позиция по въпроса.