21 февруари - Международен ден на екскурзовода
Секция: Туризъм
21 Февруари 2021 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
21 февруари - Международен ден на екскурзовода

/КРОСС/ На 21 февруари екскурзоводите отбелязват своя празник.

Позволете да Ви поздравя най-сърдечно с Международния ден на екскурзовода - 21 февруари. Вашата дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация за четири сезона. Вие сте лицето на българския туризъм и от Вашето активно присъствие зависи непосредствено впечатлението на нашите гости не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло. Това се казва в обръщение на министъра на туризма Марияна Николова по повод Международния ден на екскурзовода.

Аз и моят екип поддържаме активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, за да може техният труд да бъде представен достойно, да стане още по-популярен и уважаван. Съвместно с участието на екскурзоводите създадохме 20 видеоклипа за малко познати туристически места у нас и тази инициатива намери много радушен прием след потребителите на туристически услуги.

През миналата и тази година дейността на екскурзоводите бе сред най-тежко ощетените от световната пандемия от Ковид-19, но аз и колегите ми сме сигурни, че с предприетите от правителството социално-икономически мерки и с общи усилия можем да направим нужното за рестарт на професионалните задължения на гидовете. В рамките на проект на Министерството на туризма, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", бе обявена обществена поръчка за 2,5 млн. лв., която ще подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез техните сдружения и в подкрепа на политиката за развитие на туристическите райони.

Поздравявам Ви и за богатата програма, която сте подготвили за днешния международен празник. Тя и включените презентации стават достояние на широката общественост и на много потребители чрез социалните мрежи - www.facebook.com/UnionofBulgarianTouristGuides и https://www.youtube.com/channel/UCQrIGDj_wormNdB4c3XP8sg/featured.

Твърдо вярвам, че подобни прояви ще повишат информираността на българските и чуждестранните туристи за огромния потенциал на страната ни като целогодишна дестинация и ще насърчат възобновяването на туристическите пътувания.

Желая на всички много здраве, лично щастие и нови професионални ангажименти!

Честит празник, заявява още Николова.