Българската антарктическа експедиция пое отново към о-в Ливинстън
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Февруари 2021 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската антарктическа експедиция пое отново към о-в Ливинстън

/КРОСС/ Шестимата български полярници от 29-тата национална антарктическа експедиция рано тази сутрин отплаваха от пристанището на чилийски град Пунта Аренас, разположения на Магелановия проток към Антарктида на борда на испанския научно-изследователски кораб "Сармиенто де Гамбоа", съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев"

Групата замина от София на 30 януари и спазвайки изключително строгите изисквания за санитарна хигиена, за опазване на Антарктида от пандемията на Covid-19, бе подложена на двуседмична карантина (всеки сам в хотелска стая и сервиране на храна до врата й), която се превърна в двадесетдневна, поради лошите метеорологични условия в пролива на Дрейк, предизвикали закъснението на кораба. Всички са в добро здраве и са с отрицателни резултати на двукратно проведения пълен PCR-тест.

Очаква се около 25 февруари те да достигнат о-в Ливингстън и да открият сезона на базата ни "Св. Кл. Охридски". Редуцираният поради пандемията състав на експедицията има задачата да отстрани неизбежните повреди, които суровия климат нанася на сградите и съоръженията на базата през тежката и продължителна антарктическа зима и да я консервират за следващата. Освен това ще бъдат взети целогодишно записваните данни за състоянието на околната среда, сеизмичните и мареографските събития, а научната апаратура ще бъде презаредена за следващия сезон.

В края на месец март, групата ще се прибере на южноамериканския континент с чилийски кораб и в началото на април ще се завърне в България.