Николова: Вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николова: Вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии

/КРОСС/ "Машините за гласуване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент охраната да е обезпечена от страна на МВР и това е извършено". Това заяви пред БНР вицепремиерът и координатор по подготовката на изборите Марияна Николова, специалeн гост в предаването "Неделя 150".

Тя уточни, че няма нерегламентиран достъп до склада, в който се съхраняват машините.

"Качествата на машините не се определя от това къде се съхраняват - в частен или в държавен склад. Охраната е осигурена. Това е митнически склад и се намира под специален разпоредителен режим, който е определен от държавата. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не трябва да има притеснения", категорично подчерта вицепремиерът.  

Има регламент и ред, по който ще се проверяват машините от институциите, отговарящи за стандартизацията им, посочи координаторът по подготовката на изборите.

"Предвижда се с 50% да бъдат увеличени възнагражденията на членовете на комисиите. За членовете на СИК е с 40 лева повече, на председателите и зам.-председателите са по-големи и също се увеличават с 50%. Предвидени са и допълнителни плащания за подготовката за машинно гласуване и за подреждането на самата секция", обясни тя.

Министър Николова акцентира, че за провеждането на парламентарните избори е определена сума от 65 251 000 лева, в която са включени и допълнителните възнаграждения.

Тя добави, че разходите по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лева и те са осигурени. 

С постановление на МС от 17 февруари са осигурени 2 297 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за противоепидемични мерки за провеждането на изборите, каза вицепремиерът и добави:

"МЗ трябва централизирано да осигури необходимите материали, с които да бъдат снабдени областните управи и общините".

Марияна Николова съобщи, че вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии.