Британските критици отличиха ролята на Евелин Костова във филм за трафик на хора
Секция: КУЛТУРА
21 Февруари 2021 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британските критици отличиха ролята на Евелин Костова във филм за трафик на хора

/КРОСС/„Трафикът на хора е робството на XXI век", смята Евелин Костова, която получи поредното признание за ролята си на Петя от късометражната американска драма „Принуда". Филмът разказва за младо момиче, което заминава за Америка, преследвайки мечтите си, но се оказва принудена да проституира.

След отличията в Прага и Ню Йорк, Евелин получи наградата за „Най-добра женска роля" и от филмовия фестивал в Лондон.

„Принуда" е създаден по инициатива на организацията „А21", която се бори именно с трафика на хора. За да изиграе напълно достоверно ролята на Петя, Евелин получава помощ от режисьора и оператора на филма, които са част от организацията. А и от хората, които работят в седалището на „А21" в България.

Актрисата споделя, че надеждата за момичетата като Петя идва от подкрепата на хората и организациите, които ги спасяват, приютяват и се грижат за тях. Битката им обаче продължава много след като бъдат спасени. Белегът от изживяното остава за цял живот. С помощта на специалистите те започват да приемат случилото се и да говорят за него, но им е все така трудно да преодолеят чувството за вина, което изпитват.

„Това е проблемът, който носят тези момичета и момчета, тези хора. Те си мислят, че вината е тяхна. Това не е така. Това, че те са тръгнали, защото са мислели, че ще постигнат по-добро бъдеще, по-добър живот, не означава, че са виновни, че са се озовали в тази ситуация. Но това чувство за вина много често ги дебне и точно то им пречи да продължат", допълни още Евелин Костова във „Време и половина".

За нея работата по този филм носи със себе си голяма отговорност, а и напълно се различава от всичко, което е снимала у нас. Най-вече от сериалите. Те се заснемат бързо и винаги се цели да се спестят едни пари.

„Ако искаме да бъдат третирани като кино, те трябва да имат и всичките тези неща, с които се занимава киното - точно толкова време, точно толкова пари, точно толкова подготовка", твърди Евелин Костова, която вярва в екипната работа и предпочита режисьорската четка да има хем голям размах, хем леко да очертава сърцевината на героя.