Проф. Балтов: Ефектът от „зелените коридори” за ваксините беше поразителен
Секция: Анализи
22 Февруари 2021 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Балтов: Ефектът от „зелените коридори” за ваксините беше поразителен

/КРОСС/ За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов" са били ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca. Това отчете на брифинг директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината", каза още той.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от „зелените коридори" за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори" в пет ваксинационни пункта в „Пирогов". Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати", коментира проф. Балтов.

Той съобщи, че е имало обаждания от пациенти с оплаквания от странични реакции. Проф. Балтов обясни, че те са имали покачване на температурата, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа.

„По време на самата ваксинация в „Пирогов" не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква нужда от постъпване в токсикологична клиника или преминаване през спешен токсикологичен кабинет", обясни още директорът на „Пирогов".

След първата доза той каза, че маската трябва задължително да се носи. Спазването на дистанция и дезинфекцията също трябва да продължат.