Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ
Секция: ПОЛИТИКА
22 Февруари 2021 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ

/КРОСС/ Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония.


Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.


Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.


Президентът Румен Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.