Мини-хеликоптерът на Марс изпрати първи доклад за състоянието си
Секция: Наука
22 Февруари 2021 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мини-хеликоптерът на Марс изпрати първи доклад за състоянието си

/КРОСС/ Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" на Марс изпрати първия доклад за състоянието си, който показва, че и той, и базовата му станция работят, както е планирано, съобщи сайтът Физ.орг.


"Инджинюъти" кацна на Марс, прикрепен към долната част на роувъра "Пърсивиърънс" на 18 февруари. Той ще остане така от 30 до 60 дни. Инженерите от наземния контрол в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА се интересуват предимно дали батериите му се зареждат и дали работи добре базовата станция, която съхранява и препраща съобщенията между него и Земята и поддържа отоплението на хеликоптера.

Зареждането на шестте литиево-йонни батерии на мини-хеликоптера засега се осигурява от "Пърсивиърънс". След като "Инджинюъти" се отдели от роувъра, енергията ще идва от собствените му слънчеви панели. Ако 1,8-килограмовият хеликоптер оцелее през първата си ледена самостоятелна нощ на Марс, екипът ще го изпробва в полет. При успешно излитане и кацане, 90 процента от мисията на "Инджинюъти" ще бъде изпълнена.

В рамките на едномесечен прозорец са планирани до пет полета с постепенно увеличаваща се трудност. "Инджинюъти" може да се издигне на височина до пет метра и да измине до 300 метра, като за първия тест разстоянието ще бъде много по-малко.

НАСА нарича полетите на "Инджинюъти" демонстрационна мисия, защото те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да бъде осъществен полет на Марс, и да бъдат събрани данни за поведението на летателен апарат на друга планета.