Huawei представи 5G решение за бизнеса
Секция: Технологии
23 Февруари 2021 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei представи 5G решение за бизнеса

/КРОСС/ Изпълнителният директор и президент на бизнес групата за операторски решения на Huawei Райън Динг изнесе ключова реч на форума на компанията „5G носи нова стойност" (5G Brings New Value), проведен в рамките на Световния мобилен конгрес (MWC) в Шанхай 2021 г. Той официално представи новото 5G решение на Huawei за бизнеса - 5GtoB. По време на речта си Динг говори за развитието, търговската възвръщаемост и възможностите за индустриална дигитализаиця, които 5G ще донесе.

5G за индустрията се развива по-бързо от очакваното, като операторите вече виждат търговска възвращаемост от първата вълна от въвеждането на 5G. Потребителската база на 5G и броят на 5G устройствата в търговска употреба са изригнали от 2019 г. насам. До края на 2020 г. на пазара са излезли 380 5G устройства, 8 пъти повече от предходната година. Мобилната 5G потребителска база също е достигнала 220 милиона, а безжичните домашни широколентови връзки достигат 1,05 милиона, съответно 17 и 21 пъти повече на годишна база. Динг твърди, че тези числа ще се утроят през 2021 г.

Цените на 5G телефоните също падат бързо. На пазара вече има множество устройства на цени под 150 щатски долара и около 30 телефона в среден и нисък клас на цена под 300 щатски долара. Според Динг, екосистемата на 5G мобилните телефони ще стане толкова зряла колкото тази на 4G през следващите една до две години, тъй като мрежовите внедрявания продължават да се развиват и потребителската база продължава да расте.

На пазарите, които първи внедриха 5G, операторите вече са започнали да получават търговска възвращаемост. В Китай и Южна Корея приходите на операторите продължават да се увеличават, тъй като тяхната 5G потребителска база нараства по-бързо, отколкото в други страни. Финландският оператор DNA и операторът в Саудитска Арабия Zain също постигат впечатляващи финансови резултати в ранните фази на своето търговско внедряване на 5G.