Църквата излезе с позиция за ваксинирането срещу COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2021 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквата излезе с позиция за ваксинирането срещу COVID-19

/КРОСС/ Русенският митрополит Наум излезе с изявление във връзка с провеждащата се национална кампания за ваксиниране срещу COVID-19.
В него се казва, че "С чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да заявим следното":
1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.
2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.
3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.
4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.
5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!
Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!"