Започна разможителният период на пеликаните в резервата „Сребърна“
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Февруари 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна разможителният период на пеликаните в резервата „Сребърна“

/КРОСС/ Започна размножителният период в колонията на къдроглавите пеликани (Pelecanus crispus) на територията на Поддържан резерват „Сребърна". В момента около 50 двойки от защитените птици са изградили гнезда на четири наколни платформи и тръстиковите масиви около тях в традиционното гнездилище, намиращо се в централното водно огледало.

В рамките на две години къдроглавите пеликани градиха гнезда в други, закътани, места в източните части на резервата, подплашени от набезите на енотовидно куче през 2019 г. Това в значителна степен затрудняваше наблюдението им. Кък момента пеликаните са активни, със силно зачервени гуши, което е сигурен знак за началото на активен размножителен период.

Очаква се след около 35 дни да се сдобият с поколение. Водното ниво в езерото е 265 см при южния шлюз на канала „Драгайка". В средата на февруари хидротехническите съоръжения бяха отворени, което позволи навлизането на води от река Дунав във водните площи на резервата.

Захранването на езерото със свежи води е от изкючителна важност за функционирането на екосистемите в поддържан резерват „Сребърна". По тази причина в ход са процедурите по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда среда 2014-2020 г.", в който основна дейност е изграждането на захранващ канал в западната част на резервата. Охраната на поддържан резерват „Сребърна" извършва ежедневни обходи и засилено наблюдение на водоплаващите птици.