Ресторантьори: Ако отворим, не трябва да затворим след 5 дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2021 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ресторантьори: Ако отворим, не трябва да затворим след 5 дни

/КРОСС/ Заведенията се готвят да отворят врати за клиентите си, но собствениците им имат и своито опасения преди дългоочакваната дата 1 март.

"Чакаме с надеждата, че заведенията ще заработят отново", обясни пред БНТ зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Той увери, че няма да има ескалация на заразените в местата за хранене. Димитров подчерта, че асоциацията подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация обаче подчерта, че ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.

По думите му, изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация.

Ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб. Връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация, отбеляза той.

В нито един хотел и ресторант няма доказани огнища на зарази, подчерта Димитров и допълни, че в бизнеса се спазват всички необходими мерки. Заразата би се разпространила сред служителите, ако има огнища в заведенията.

"Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни хора, които трябва да заредят обектите си", обясни Димитров.

Той беше категоричен, че всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1-ви март.

"Ние като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, считаме, че можем да работим в нормален режим", каза Димитров.