Врачанският съд наказа държавен служител за опит за измама
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2021 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Врачанският съд наказа държавен служител за опит за измама

/КРОСС/ Окръжният съд във Враца днес произнесе осъдителна присъда и наложи наказание на Л. П. за извършени от него в качеството му на длъжностно лице опит за измама и искане и получаване на подкуп. Делото премина в едно съдебно заседание, по реда на съкратеното съдебно следствие, по искане на защитата на подсъдимия, като Л. П. призна изцяло вината си. Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 9 септември 2019 г. в с. Бутан в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „Земеделие", с цел да набави за себе си имотна облага, е направил опит да заблуди А. А. - пълномощник на фирма на местен земеделски производител, че ако той му плати 400 - 500 лв. предстояща дистанционна проверка на непроверени земеделски парцели ще приключи по-бързо и ще получи по-рано субсидия.

Това деяние, макар да е довършено, от него не са настъпили обществено опасни последици - не е причинена имотна вреда на А. А. или на другиго, тъй като исканата сума не е платена. Опитът за измамата обаче е извършен в кръга на служебните задължения на Л. П., който е трябвало да провери на място заявените за подпомагане земеделски площи на местен земеделски производител, на чиято фирма А. А. е пълномощник.

За това престъпление Врачанският окръжен съд наложи на подсъдимия наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода". Изпълнението на това наказание се отлага със срок от три години. Подсъдимият бе признат за виновен и в това, че в условията на продължавано престъпление във времето от 10 до 18 септември 2019 г. в същото село, отново в качеството му на длъжностно лице към Държавен фонд „Земеделие", е поискал от друг земеделски производител и в последствие е приел дар от 1000 лв., за да изготви официален документ, в който да не документира констатираните нередности при направена от него проверка - несъответствие при един от заявените за подпомагане земеделски парцели. Целта била този документ да бъде използван пред Държавен фонд „Земеделие". Наложеното наказание за това престъпление е две години „лишаване от свобода" и глоба в размер на 1 500 лв.

Изпълнението на наказанието „лишаване от свобода" бе отложено за срок от четири години. Врачанският окръжен съд групира двете наказания и наложи на подсъдимия най-тежкото от тях, а именно - две години „лишаване от свобода" , чието изпълнение се отлага за срок от четири години. Съдът присъедини към това наказание и наказанието Л. П. да няма правото да заема държавна длъжност за срок от четири години. Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.