Проф. Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
Секция: Коментари
24 Февруари 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет

/КРОСС/ Ние се състезаваме с вируса и ако преди два месеца разполагахме само с маски и дезинфектанти, днес на наша страна е ваксината, каза в "Още от деня" вирусологът проф. Радостина Александрова.

Всяка една ваксина, за да е разрешена от съответните регулаторни органи, е отговорила на много сериозни изисквания за безопасност и ефективност. Така че не би трябвало да изпитваме недоверие към тях, подчерта проф. Александрова.

Тя препоръча да имаме по-голямо доверие в науката и медицината. „Ваксините помагат да не се разболеем, а ако все пак се стигне до заболяване, да не е сериозно", разясни вирусологът. И даде пример с ваксината срещу Хепатит B, която не може на 100 % да предотврати острата инфекция, но напълно предотвратява тежките животозастрашаващи състояния.

„Имунният отговор трябва да започне още при първата среща - било то с вируса или с ваксината. Той има своята динамика. Ваксината наподобява това, което се случва и при естествена инфекция. Имунен отговор ще дойде една седмица след първата среща с ваксината или вируса, но за да се разгърне напълно, са нужни две-три седмици", каза Радостина Александрова.

Повечето от ваксините имат нужда от втора доза, чиято роля е да опресни паметта, която сме получили при първата ваксинация. Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет, каквато създава и естествената инфекция. Втората доза трябва да опресни първата и да осигури по-продължителен и ефективен имунен отговор, допълни тя.