Децата в България пропушват твърде рано
Секция: Здраве
24 Февруари 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Децата в България пропушват твърде рано

/КРОСС/ Политическите сили, които са се регистрирали за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения за проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Хората умират от сърдечносъдови заболявания, онкологични, белодробни, а тютюнопушенето е рисков фактор за тях. Това заяви в "Денят започва" д-р Маша Гаврилова от Коалицията за живот без тютюнев дим. По данни на СЗО ежегодно 8 млн. пушачи губят живота си. Затова е наложително да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според д-р Гаврилова повишаването на акциза на тютюневите изделия и съответно поскъпването им, води до ограничаване на употребата им от младите хора, децата и по-възрастното население. Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите изделия за пушене. Много притеснени сме от данните, че в България момичетата пушат повече от момчетата. Това са бъдещите майки, които на възраст, в която искат да имат деца, са вече зависими, отбеляза д-р Гаврилова и допълни, че именно затова е призивът за предприемане на спешни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Над 20% са отказалите се пушачи, каза в заключение тя.