Екатерина Захариева: Напрежение за ваксини има в доста европейски страни
Секция: Анализи
25 Февруари 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева: Напрежение за ваксини има в доста европейски страни

/КРОСС/ В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса. Очаква се получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"АстраЗенека" не изпълнява собствената си програма за доставки на ваксини. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в писмо, изпратено вчера до централата на фармацевтичния гигант в Швеция.

Такова напрежение има в доста европейски страни. Доставя се по-малко, отколкото е заявено и поето като ангажимент от страна на компанията, каза Захариева.

Засега няма проблеми с откриването на секции за предстоящите избори в чужбина, информира външният ни министър. Все още се чака разрешение от няколко ключови държави, където има голяма българска общност. Тя изрази надежда до една-две седмици това да се случи. Екатерина Захариева призова да се спазват изискванията в съответните държави по отношение на мерките срещу коронавируса. По думите й това зависи и от съвестта на хората, които трябва да спазват дистанция. Организацията за изборите върви доста гладко. В Германия, например, тази година секциите ще са много повече в сравнение с предишните избори, каза още Захариева. Българите, които пътуват в чужбина, за да работят по изборите, ще бъдат ваксинирани, ако желаят, допълни тя.

Ако бъда включена в листите на ГЕРБ за предстоящите избори, разбира се, че ще изляза в отпуск. Но тогава, когато имаме неотложни служебни ангажименти, няма как да сме в отпуск. Но ще се въртим и ще се ротираме, така че да няма прекъсване на работата на Министерски съвет, коментира Захариева евентуалното си участие в предизборната кампания.

Вчера външният министър на Република Северна Македония Бояр Османи кацна транзитно на Летище София и поиска да се видим за кратко. Разбира се, че говорихме и за конкретния план, който работим - по-скоро за заседанието на междуправителствената комисия, надявам се да постигнем съгласие и по протокола, защото то смисъла от това да се съберем е и да се разберем за нещо, да направим оценка по изпълнението до момента, както и план за бъдещия период за следващата година, коментира още външният ни министър. Трябва да се одобри на това заседание отчета и протокола на Историческата комисия, така е по договор, допълни тя. Факт е, че в работата на комисията има отстъпление. Например за тези пет личности, за които сме се разбрали, това е един от съществените им спорове, те разбрали ли са се само като за честване или в крайна сметка както е нашето разбиране и това на българските членове на комисията е, че това са текстове, които трябва да влязат и в учебниците, коментира още Захариева.