Дългото носене на маски увеличи дерматологичните ни проблеми
Секция: Здраве
25 Февруари 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дългото носене на маски увеличи дерматологичните ни проблеми

/КРОСС/ Все повече българи - с „маскне". Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Какво се случва с кожата ни под маската? И кои предпазни средства ни защитават най-ефективно от коронавируса? Проверка на Георги Георгиев и рубриката „На твоя страна".

През последните месеци - все повече са пациентите, които идват тук в кабинетите на дерматолозите, заради кожни проблеми на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Обривите най-често се появяват около устата, носа и брадичката, където маската запушва порите.

Топло, тъмно и влажно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ни, кипи живот, който трудно можем да видим.

Какво всъщност полепва по маската по пътя й към лицето ни най-добре можем да видим през микроскоп. Бърз поглед към маска, която изваждаме от джоба си - показва милиони патогени, които тръгват към лицето ни.

Тук са всички попаднали частици - и прах, и бактерии, и вируси - поставяте ги на топло в джоба, на тъмно, това са условия за развитие на микроорганизмите и вие си ги отглеждате. И след това, когато я поставите отново на лице, ги поглъщате, обяснява проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия.

Падне ли маската, паднат и тайните. Защото тогава последиците от този скрит живот излизат наяве. Под формата на ситни пъпчици.

Забелязваме от началото на пандемията, че имаме ръст на пациенти, които съобщават за проблеми в долната трета на лицето поради носене на маската за дълго време през деня, казва дерматологът д-р Самер Шокър.

Диагнозата: „маскне". Така лекарите обобщават проблемите по кожата под маската на лицето. Клиничните проучвания показват, че раздразненията се появяват около 6 седмици след системно носене на предпазни средства.

Маскнето най-често се появява при пациенти с вече съществуващи дермални проблеми, които се отключват отново от носенето на маската, обясняват специалистите. Проблемите се наблюдават по-често при жените. То се появява, както от механичното триене на маската върху лицето, така и от промяната при нормалната кожна флора, разказват експертите.

Хората, които слагат маска за по-кратко - имат и по-рядко обриви, докато при тези, които работят активно с покрито лице, маскне се появява по-често. Затова на всеки четири часа трябва да даваме по 15 минути „почивка" на кожата, за да може тя да „диша", препоръчват дерматолозите.

Оказва се, че значение има и цветът на маската - особено при хората, склонни към алергични реакции. Всичко зависи какъв е типът маска, колко често я сменяме, както и колко време стои върху лицето.