НАСА се включва в разработването на електрически самолети
Секция: Наука
25 Февруари 2021 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА се включва в разработването на електрически самолети

/КРОСС/Американската космическа агенция се заема със задачата да направи полетите на Земята по-екологични. За целта НАСА вече договаря партньорство с авиационната индустрия на САЩ.

Според наличната до момента информация, агенцията ще опита да усъвършенства инструментите за проектиране и моделиране на бъдещи самолети, които използват система за електрическо задвижване. Оттам се надяват тази система да бъде внедрена в глобален мащаб до 2035 година.

Проучванията на НАСА сочат, че масовото използване на електрически самолети може да има значително въздействие върху намаляването на потреблението на енергия и емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид. Освен това електрическите двигатели ще произвеждат по-малко емисии, които допринасят за глобалното затопляне и изменението на климата.

Според неправителствената организация Air Transport Action Group, самолетните полети са произвели 915 милиона тона CO2 през 2019 година, преди пандемията от Covid-19 да блокира индустрията. Така тя е допринесла с 2% от всички индуцирани от човека емисии на въглероден диоксид.