Полярниците ни пристигнаха на остров Ливингстън
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Февруари 2021 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полярниците ни пристигнаха на остров Ливингстън

/КРОСС/ 29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингстън, където е разположена българската полярна станция „Св. Климент Охридски", съобщи Българският антарктически институт (БАИ).
Снимката е от Фейсбук страницата на БАИ

Шестимата наши антарктици - Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков, след двадесет-дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, бяха превозени от испанския научно-изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа", заедно с един тон храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали, за изграждането на модерния лабораторен модул, започнато през миналата година.

Корабът отплава от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с намалена скорост поради силния вятър и високите вълни в Пролива на Дрейк, който разделя Южноамериканския континент от Антарктида. В района на базата снежната покривка е била незначителна, което е позволило разтоварването на голямото количество багаж да се извърши бързо с полифункционалния "Manitou". Това се случва в необичайно за нормален сезон, време - късното астрално лято, когато обикновено, сезонните бази, каквато е нашата, се затварят.
Предвидено е за краткия, около месец, престой на базата, експедицията да извърши ремонтно-възтановителни работи по постройките и съоръженията, увредени, от суровия климат през дългата полярна зима и да започнат, доколкото е възможно строителни дейности, по изграждане основите на лабораторния модул. Освен това ще бъдат взети данните, от разнообразната научна апаратура, която автоматично регистрира множество метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития, през зимата, когато базата е необитаема.

Шестимата са в добро здраве и са уверени, че предвидените задачи, ще бъдат реализирани успешно, казаха от БАИ.