Кметството на Москва инсталира нови камери за лицево разпознаване
Секция: Русия
26 Февруари 2021 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметството на Москва инсталира нови камери за лицево разпознаване

/КРОСС/ Кметството на Москва предвижда да изразходва над 10 милиона евро за нови камери за лицево разпознаване. Тази технология вече е силно застъпена в руската столица и е критикувана, че може да бъде използвана за политически цели, предаде Франс прес.

Москва официално е с население 12 милиона души и вече има най-малко 100 000 камери, свързани с изкуствен интелект, който може да идентифицират сниманите хора.

Според пуснатата държавна поръчка Москва иска да се сдобие с 316 монитора с камери за лицево разпознаване, които ще се монтират в 85 метростанции.

Тези камери трябва да имат автоматично фокусиране, да снимат с висока разделителна способност и да могат да идентифицират лица. Те трябва да могат и да засичат бързи движения.

Договорът е за 932 милиона рубли (10,3 милиона евро).

Говорител на московското метро, цитиран от в. "Комерсант", който пръв съобщи за поръчката, увери, че тези камери няма да се ползват за разпознаване на лица или търсене на конкретни хора.

Целта на тези монитори ще е да се предава информация на пътниците при спешни случаи, промени в трафика и излъчване на реклами.

"Комерсант" пише, че в московското метро вече има поне 5000 камери с лицево разпознаване.

По-рано този месец цитиран от ТАСС пожелал анонимност служител на силите на реда заяви, че камери с лицево разпознаване са позволили да се идентифицират и арестуват превантивно поддръжници на опозиционера Алексей Навални преди протестни демонстрации за освобождаването му, отбелязва АФП.