Започна участието на Борисов във втория ден от онлайн срещата с лидерите на ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2021 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Започна участието на Борисов във втория ден от онлайн срещата с лидерите на ЕС

/КРОСС/ Стартира участието на министър-председателя Бойко Борисов във втория ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет. Днес държавните и правителствените ръководители на страните членки ще обсъдят сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с държавите от Южното съседство. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Европейските лидери ще дискутират изпълнението на целите за задълбочаване на сътрудничеството, способността на ЕС да действа автономно и да защитава стратегическите си интереси и ценности в глобален план в сътрудничество с НАТО, ООН и други ключови регионални партньори. Премиерът Борисов ще подчертае, че България споделя очакванията за по-засилена роля на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС за справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.
Акцент на разговорите на Европейския съвет днес ще бъдат и отношенията на ЕС със страните от Южното съседство. Министър-председателят Борисов ще отбележи, че с южните партньори споделяме много общи интереси в сферата на търговията и инвестициите, икономическото развитие и енергетиката, сътрудничеството за развитие, климатичните промени, културата и образованието, както и по линия на сигурността, борбата с радикализацията, с тероризма и нелегалната миграция.