Замърсяването на въздуха в Пекин деветкратно е надвишило нормата на СЗО
Секция: СВЯТ
26 Февруари 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Замърсяването на въздуха в Пекин деветкратно е надвишило нормата на СЗО

/КРОСС/ Концентрацията на малки твърди частици РМ25, които са основен източник на смога, е достигнала в някои райони на Пекин 230 микрограма на кубичен метър при максимално допустима стойност от 25 микрограма, установена от Световната здравна организация /СЗО/. За повишените нива на замърсяване съобщи Пекинският център за мониторинг и охрана на околната среда.

По негови данни към 10:00 часа местно време средната стойност на този показател в столицата е била 197 микрограма/куб. метър, което почти осем пъти превишава нормата на СЗО. Най-лошо е било качеството на въздуха в района Тунчжоу в източната част на мегаполиса /230 микрограма/, а също така в районите Дунчън /211/ и Сичън /210/, разположени недалеч от центъра на китайската столица.

Местните власти препоръчаха на жителите да не напускат своите домове без необходимост, а децата и възрастните хора да сведат до минимум излагането си на открит въздух.

Според официални данни миналата година заради пандемията и спирането на редица производства средната концентрация на PM 2,5 частици в 337 от най-големите градове е била 33 микрограма на кубичен метър.

В Китай основен източник на смог са автомобилният транспорт, ТЕЦ-овете на въглища и металургичните предприятия. Малките твърди частици PM 2,5 имат способността да проникват в белите дробове и в кръвоносната система на човека и да се натрупват в организма, причинявайки редица заболявания.