Защо Гърция и Великобритания поискаха COVID паспорти
Секция: СВЯТ
27 Февруари 2021 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Гърция и Великобритания поискаха COVID паспорти

/КРОСС/ „Зелен сертификат" ще бъде въведен до три месеца в Европейския съюз за хората, които не пренасят COVID-19, независимо дали са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR- тест. Това решиха вчера късно вечерта лидерите на 27-те страни членки.

Най-силен глас за въвеждане на ваксинационни паспорти нададе Гърция. Тези удостоверения трябва да съдържат името и датата на раждане на гражданина. По избор може да се въведе пол и личен номер или ЕГН. Трябва да бъде въведен видът на ваксинацията, както и институцията, която е издала сертификата, както и неговата валидност. Това е поискала Гърция да бъде въведено и записано в този сертификат.

В южната ни съседка се обсъжда и въвеждането на две „писти" за туристите. Тези, които притежават този сертификат, ще преминават през едната без проблем. През другият коридор ще продължи тестването и задължителното наличие на QR-код.

В района на Атика карантината беше удължена отново. Тя ще важи до 8 март. Предполага се, че тя ще бъде удължена отново, ако случаите на коронавирус не паднат отново.

Великобритания също поиска подобна мярка, макар че вече не е в Общността. Борис Джонсън първоначално беше против идеята. Той обаче бе подтикнат към въвеждането на COVID паспорти, след като над 500 хиляди британци са направили резервации за почивки в чужбина. 200 хиляди англичани пък се обявиха срещу въвеждането на подобни паспорти.

Наложи се и британската кралица, която обикновено не взема отношение по подобни въпроси, да призове поданиците си да се ваксинират и да го направят с грижа за хората в страната.