10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“
Секция: КУЛТУРА
28 Февруари 2021 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“

/КРОСС/ Една от мисиите на „София Филм Фест" през изминалите 25 години бе да представя на българската публика емблематични автори на световното кино, както и изгряващи таланти, които през годините се утвърдиха като едни от водещите режисьори на авторското кино.

По случай юбилея си фестивалът ще ни представи с филм 10 изключителни режисьори. Част от техните творби са дигитално възстановени и могат да бъдат видени единствено в киносалоните и програмата на "София Филм Фест". Първата част включва филми на Уонг Кар-вай, Ким Ки-дук, Аки Каурисмаки, Корнел Мундруцо и Павел Павликовски.

Уонг Кар-вай е от онези режисьори със собствен почерк и магия, които няма как да забравим или пропуснем, ако поне веднъж сме гледали негов филм. Той е роден през 1958 година в Шанхай. Изненадва всички специалисти и публиката с дебютния си филм „Докато сълзите капят" (1988). „Диви дни" (1991) се радва на успех в Корея и Европа и получава множество награди. За „Щастливи заедно" (1997) Кар-вай получава награда за най-добра режисура на фестивала в Кан.

„В настроение за любов" е част от много класации, включващи най-добрите филми на всички времена, и често е цитиран като една от най-добрите творби на азиатското кино. Именно този изключителен филм, в своята дигитално възстановена 4К версия, лично одобрена от Уонг Кар-вай и с интродукция на режисьора, ще може да бъде видян единствено на голям екран през март - един от най-красивите и магнетични филми за любовта, правен някога, представен с огромен успех и на 8-ия „София Филм Фест" през 2004 година, в специалната ретроспектива, посветена на режисьора. Историята отвежда зрителите в Хонконг, в далечната 1962 година. Главният редактор на местен ежедневник Чоу и съпругата му се преместват в нова жилищна сграда, чиито обитатели са най-вече от шанхайската общност. Скоро той се запознава с Лиджън - красива млада жена, която също неотдавна се е нанесла със съпруга си, който често пътува по работа. Тъй като собствената му съпруга нерядко отсъства, Чоу започва да прекарва все повече време в компанията на Лиджън. Двамата стават приятели, но един ден са принудени да погледнат истината в лицето...