Проф. Иво Петров: Ваксините работят успешно, вече има достатъчно доказателства за това
Секция: Анализи
01 Март 2021 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Проф. Иво Петров: Ваксините работят успешно, вече има достатъчно доказателства за това

/КРОСС/ Големият въпрос е доколко да наблегнем на ваксинацията и доколко да останем отворени, за да възстановим обществения живот. Смятам, че е въпрос на национална отговорност да подхождаме правилно към имунизацията - тоест не само към общите, но към специфичните мерки, каквато е ваксинацията. Това заяви в студиото на "Денят започва" кардиологът проф. Иво Петров.

"Затова смятам, че и двете решения са правилни - постепенно да отваряме нормалния начин на живот и да се премине към по-масово ваксиниране на населението", каза още той.

Според него вече има достатъчно доказателства, че ваксините успешно работят срещу пандемията.

"Въпреки скептицизма на някои относно ваксинацията и личния избор, който често е негативен, тези 60% в България, които искат да се имунизират, ще бъдат достатъчни, защото можем да добавен още 10-15%, които са прекарали заболяването и имат естествен имунитет. Така ще се събере тази критична маса от 70%, за която говорят епидемиолозите и която ще е достатъчна да се прекрати разпространяването на вируса", прогнозира кардиологът.

По думите му проблема с недостига на ваксини ще се реши чрез сключването на договори с повече от три фирми. Той обърна внимание и на руската ваксина "Спутник V".

"Вече имат публикувана фаза 3. Имат отлична комбинация от много висока ефикасност - над 90%, и практически никакъв сигнал от гледна точка на безопасност. Така че има ваксини", подчерта проф. Петров.