Проф. Ангелов: В целия свят има опашки за ваксини, само в България се говори за хаос
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2021 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф.  Ангелов: В целия свят има опашки за ваксини, само в България се говори за хаос

/КРОСС/ Премиерът Борисов ме покани да стана здравен министър. Това, което мога да дам в сферата на здравеопазването, е да постигна основната цел на всеки един лекар - да подобря здравето на всеки един български гражданин. Това в БТВ „Тази сутрин" здравният министър проф. Костадин Ангелов. В хода на развитието на епидемията, аз разбрах нещо много важно - понякога се налага да воюваме с всеки един човек и да го освобождаваме от неговите страхове, да му връщаме надеждата, коментира още проф. Ангелов. Той подчерта, че страната ни е на 25-то място в ЕС по заболяемост и в средния диапазон по смъртност. По думите на министъра в момента все повече хора желаят да се ваксинират - да изберат науката пред всичко, което се говори.

Министър Ангелов заяви, че като политик иска да направи всички неща, в които вярва. В момента на хората им липсва доверието и на второ място ги владее страхът от неизвестното. Нищо не ме притеснява, няма да жаля сили и средства да говоря с хората, посочи Костадин Ангелов. Той още веднъж подчерта, че неговата основна цел е да бъде полезен на хората. Ние водим война - противникът е коронавируса. Той променя своята тактика ежедневно, което ни кара да бъдем достатъчно разумни и пластични, коментира здравният министър. Той отбеляза, че зелените коридори за ваксинация са направени, защото е имало много ваксини във ваксинационните центрове, които са били отворени, но записалите се за тях хора не са дошли. Здравният министър каза, че 30% от ваксинираните в момента са възрастни хора. В целия свят има опашки, в целия свят се говори за желание на хората да се ваксинират, само в България се говори за хаос. Битката ще бъде в една-единствена посока - хората да бъдат здравни, коментира още министърът. Проф. Ангелов подчерта, че страната ни не спира да търси ваксини.

Целта ни е да постигнем 70% ваксинирани български граждани до юни, ако ние имаме ваксини", каза още Ангелов. "Имаме нужда от ваксини сега. Нямаме нужда от илюзията, че някой ни харесва или е загрижен от нас, имаме нужда от доставяне на ваксини", посочи проф. Ангелов. Той заяви, че дори с намалените си доставки, AstraZeneca не е изпълнила обещанията си към държавата. Наясно сме как вървят числата - нашата последователна политика е свързана с отварянето на заведенията, поясни проф. Ангелов. В момента системата е абсолютно готова да се справи с натиска, убеден е още здравният министър.