Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература
Секция: КУЛТУРА
01 Март 2021 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог

/КРОСС/ Георги Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските писатели, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов.Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит".

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман. По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април.

Планирано е подобно събитие и с участието на Олга Токарчук, известният философ Петър Слотердайк, Навид Кермани и други. За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 г. той спечели полската награда "Ангелус" за романа си "Физика на тъгата", а три години преди това и швейцарската "Ян Михалски", в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.