30-метров първомартенски символ украси Лакатнишките скали
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Март 2021 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
30-метров първомартенски символ украси Лакатнишките скали

/КРОСС/ Ако през този месец ви предстои пътуване в посока Искърското дефиле и към небезизвестните скали при Гара Лакатник, може да видите от пътя и от жп линията огромен първомартенски символ.

Инициативата се случва от няколко години, а през 2021 г. тя е под надслов "По пътя на мартеницата" - малък празник за местните, които казват, че за тях символизира сплотеност.

"Това е инициатива, която същества от няколко години по идея на местен инициативен комитет, самоорганизатори и частни лица, които заимстваха идеята от съседно село - Бов. Там пък в родолюбива инициатива се спуска трибагреник от скала в Искърското дефиле, която се нарича Триъгълника. Местните в Лакатник решиха да направим нещо подобно и на нашите скали, които са природна забележителност и един от уникалните феномени в България", разказва секретарят на Туристическо дружество "Репей" Мария Лазарова пред Dir.bg.

За първи път тази година зад събитието застават институции - местното читалище "Искърски пролом", туристическото дружеството и местното училище "Христо Ботев".

"Селището е оживено, кипи дейност, включително и творческа. Учениците от малкото ни училище, което е със статут на защитено и въпреки пандемичната обстановка, успяха да сътворят първомартенски артикули по време на клубовете им по интереси и то в малкото дни на присъствено обучение", допълва Лазарова.

Изложба на изработеното от децата ще бъде експонирана в читалището. От 1 март тя е отворена за посетители.

"Най-различни, интересни и красиви артикули са изработили децата, доста са на брой и всеки е добре дошъл да им се полюбува", приканва секретарят и читалищен настоятел Цанка Цветкова-Коюва.

Любопитното е, че всички участници са доброволци. А още по-интересно е спускането на мартеницата, която е с широчина 4 метра и е дълга 30 метра, от скалите.

"За поредна година то се случва с участието на планинските спасители от ПСС - отряд Лакатник, които приеха тази инициатива и я осъществят на терен на отвесната скала със собствени технически средства. Това е алпийска дейност, която изисква много специфични умения и подготовка", казва още Лазарова.