Стотици европейски и китайски сирена, вина, алкохол и чайове получиха защита от имитация
Секция: ИКОНОМИКА
01 Март 2021 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици европейски и китайски сирена, вина, алкохол и чайове получиха защита от имитация

/КРОСС/ Споразумението за защитените географски означения (ЗГО) между Пекин и Брюксел за удостоверяване на произхода на продуктите влезе в сила днес, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Франс прес.

Текстът изброява 100 европейски хранителни продукта и също толкова китайски продукти, които ще бъдат защитени от имитация и присвояване, припомня БТА.

Китай и ЕС започнаха преговори по този въпрос през 2010 година

Те продължиха до 2019 година, след което тогавашният еврокомисар за земеделието Фил Хоган подписа документа в Пекин, в кулоарите на посещението на френския президент Еманюел Макрон.

След това текстът беше ратифициран от Съвета и Европейския парламент.

Споразумението за ЗГО влиза в сила от 1 март, се посочва в кратко изявление на китайското министерство на търговията.

Сред европейските продукти, които сега са защитени, френските държат "лъвския дял" с 26 ЗГО от общо 100. Това са предимно вина, спиртни напитки и сирена: божоле, бордо, бургундия, шампанско, сен-емилион, калвадос, коняк, сините сливи от Ажан, сирената комте и рокфор.

В списъка са и ирландското уиски, мюнхенската бира, полската водка, гръцкото узо, португалското порто, както и много сирена, като испанско манчего и италианска моцарела ди буфала кампана (биволска моцарела).

Китай пък получава защитата на много чайове, като известния пу-ер, алкохолни напитки като мутай и няколко вида ароматни гъби.

Китай е втората по големина дестинация за износ на селскостопански храни от ЕС, а продуктите със ЗГО са 9 процента като стойност, посочва АФП.