Личните лекари в Пловдив нямат ваксини
Секция: Здраве
02 Март 2021 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Личните лекари в Пловдив нямат ваксини

/КРОСС/ Личните лекари в Пловдив нямат ваксини. Пред кабинетите вчера се събраха недоволни хора. В здравната инспекция получиха 4700 дози, но личните лекари получиха по един флакон, който стига за 10 души.

Вчера успях да взема един флакон, но ги изразходихме. Има много чакащи, каза д-р Светлана Танчева, общопрактикуващ лекар. Тя изрази надежда доставките на ваксини да се регулират, за да могат да се ваксинират хората. Има повече от 100 души, заявили желание. От здравната инспекция не са обяснили кога ще бъде следващата доставка на дозите.

Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново разпределение на количествата ваксини между личните лекари и имунизационните пунктове. Те подготвят писмо с препоръки до Министерството на здравеопазването.

Д-р Захаринка Вълканова е общопрактикуващ лекар в пловдивското село Крумово. Днес за първи път ще получи дози от ваксината - 10 на брой, а при нея са се записали 250 души.

За съжаление проблемът с ваксинациите се оказа все по-сериозен, защото ние сме общо 4 300 джипита и за момента много малка част от нас са получили какъвто и да е брой ваксини. 75% сме джипита и 25% са имунизационните центрове. Оказва се, че ваксините предимно се раздават на ваксинационните центрове, което няма лошо, но ние направихме едни списъци и редно беше първо да ваксинираме рисковите групи, т.е. четвърта група, а имунизационните центрове посещават главно младите хора, които не са в такъв висок риск. Списъците, които направихме, станаха почти безсмислени, защото аз днес като получа един флакон, кой по-напред да ваксинирам, как да подбера тези 10 човека, каза д-р Захаринка Вълканова.