Измамници предлагат на страните в ЕС 1 млрд. несъществуващи дози ваксини
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Март 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Измамници предлагат на страните в ЕС 1 млрд. несъществуващи дози ваксини

Те искат предплащане и по никакъв начин не уточняват как ще се осъществят доставките

/КРОСС/ Съмнителни посредници са предложили на правителства в ЕС общо около 1 милиард несъществуващи дози ваксини срещу Ковид-19 на стойност около 14 милиарда евро. Това съобщи европейската служба за борба с измамите, цитирана от Ройтерс.

Подобни посредници искат предплащане и по никакъв начин не уточняват как ще се осъществят доставките, каза Виле Итала, шеф на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Той подчерта, че фармацевтичните компании настояват да продават директно на правителствата.

"Доста е масово", заяви Итала. "Изпращат оферта, която е недействителна. Всъщност от това, което сме видели до момента, зад нея не стоят никакви реални ваксини".
Разследваните от ОЛАФ схеми идват както от професионални престъпници, така и от отделни опортюнисти, навързани в дълги вериги от посредници, които често пъти водят извън ЕС, каза Итала.

В Италия властите заявиха, че разследват предложение за Ковид ваксини, направено от неназовани посредници на областните власти във Венето на фона на предупрежденията за все повече измами с ваксини, пише dnes.bg.

Итала заяви, че ОЛАФ засега не разполага с данни за лансиране на европейския пазар на фалшиви ваксини, но добави, че това най-вероятно ще се случи. "Където има много пари, там намират своя път измамниците", предаде БТА.