Борисов инспектира ремонта пречиствателната станция за питейна вода в Перник
Секция: ПОЛИТИКА
02 Март 2021 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов инспектира ремонта пречиствателната станция за питейна вода в Перник

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров инспектираха новоизградените съоръжения към пречиствателната станция за питейна вода в града.

Премиерът Борисов изтъкна, че ще бъде разгледана възможността по линия на Българския ВиК холдинг да се финансира и изграждането на допълнителни съоръжения и връзка със старата пречиствателна станция, за което ще са необходими около 2 млн. лв. и което ще доведе до още по-добро качество на водата в Перник. „Помните ли преди година какво беше? Вода течеше, а имаше безводие", посочи премиерът Борисов и добави, че за решаването на водната криза в Перник беше построен и специален водопровод.

"Тук трябва водата да е най-хубавата. Перничани да пият най-хубавата вода", заяви Борисов и допълни, че е изграден 60 км водопровод, а материалите са от най-скъпите и надеждните.

Той разгледа и лабораторията, в която се наблюдава качеството на пречистената питейна вода.

Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира, че предстои тази година да бъдат подменени около 20-30 км водопроводи в селата в областта.

Заместник- министърът на регионалното развитие Николай Нанков добави, че е изклюително важно Батановци да бъде включен към системата за пречистване на отпадъчни води в Перник. Той добави и че е подменен водопроводът Драгичево-Кладница.

"14 километра от река Струма минава през Перник. Коритото и деретата трябва да ги изчистим, бетонираме, за да сме сигурни, че няма да наводни града", добави още премиерът Борисов.

„Това са видими резултати - водоснабдяване, канализация, чиста вода, АМ „Струма", пътища, кръгови, саниране, индустриалната зона, довеждащ алтернативен водопровод", изброи министър-председателят ползите за Перник от подобряването на инфраструктурата. През тази година ще стартира и големият воден проект в Перник, който се реализира с европейско финансиране за ремонт и изграждане на канализация в града. Министърът на финансите Кирил Ананиев, който също беше на място, напомни, че правителството отпусна средства и за ремонтни и възстановителни дейности на църкви и манастири в района.