Храните у нас поскъпнаха рекордно в пандемията
Секция: ИКОНОМИКА
03 Март 2021 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храните у нас поскъпнаха рекордно в пандемията

/КРОСС/ Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показва годишен анализ за 2020 г. на Държавната комисия за стокови борси и тържища, съобщава "Труд".

Като причина експертите посочват влиянието на COVID-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015 г. -2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември - декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.

Най-скъпо сме купували и брашно и ориз през 2020 г. спрямо последните пет години. Килограм брашно се е продавал на едро с 10,5% отгоре спрямо 2019 г., а оризът - с 15,3 на сто.

Подобна тенденция има и при млечните продукти. В началото на миналата година килограм краве сирене се е търгувал на борсите по 6,24 лева, а в края на годината вече струва близо 7,10 лева и това е най-високата стойност за последните години.

Само спрямо 2019 г. цената му се е повишила с 14 на сто. Рекордно скъпо сме купували и кашкавал. От 10,49 лв./кг на едро в началото на 2020 г. в края й той вече се продава по борсите за над 11 лева за кг.

За последните шест години цената на свинското също е най-висока, а само за година то е поскъпнало с 11 на сто. Ръстът при кренвиршите и каймата е с 19 - 20 на сто. Увеличението на трайните салами е с 11 на сто, а при пилето и пилешките разфасовки - с едва 1-4%. При рибите най-голямо е повишението при скумрията - със 7 на сто.

Въпреки че зеленчуците са по-евтини спрямо година по-рано, цените им са били на по-високи нива в сравнение с периода 2015-2018 г. Плодовете обаче са били рекордно скъпи за последните 5 години.

Вносната стока преобладава, като цената ѝ е по-ниска от тази на родната, обясняват експертите на комисията. 86% от доматите през зимните месеци са внос, а през летните - половината. Български са само 24% от краставиците през зимата, но през лятото делът им стига 83%.