Бургаският мост свети в бяло, зелено, червено по повод 3 март
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Март 2021 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургаският мост свети в бяло, зелено, червено по повод 3 март

/КРОСС/ По повод 3 март Моста в Бургас ще бъде осветен в цветовете на националния трибагреник. Празничната програма предвижда провеждането на традиционни ритуали и няколко изложби при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Честванията ще започнат със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена в храм „Св. Св. Кирил и Методий" след това ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС.

„Привечер бургаския мост ще светне празнично. Това е възможно благодарение на монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори. Символът на Бургас ще свети в бяло, зелено, червено!" , съобщи ръководителят на отдел „Култура" Петър Парушев.

През целият ден на 3 март ще бъдат поднасяни цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов и на паметника на Руския лазарет в Морската градина.

„По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото" - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов". Музиката за него е композирана от Филип Кутев. В същия час - 13.30 - в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас" и „Черноморец Бургас". Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат допълнителна емоция на празника.", разказа още Парушев.

На 3 март експозициите на РИМ - Бургас и Художествена галерия „Петко Задгорски" ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти" с творби от фонда на Художествена галерия - Стара Загора.