Честваме 143 години от Освобождението, президентът ще отдаде почит на връх Шипка
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2021 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме 143 години от Освобождението, президентът ще отдаде почит на връх Шипка

/КРОСС/ Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн.

Вечерта на площад „Народно събрание" ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Командващ на тържествената заря - проверка ще бъде бригаден генерал Станимир Христов - директор на дирекция „Операции и подготовка" в Щаба на отбраната. В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.