Българският лев е създаден 2 години след Освобождението
Секция: ИКОНОМИКА
03 Март 2021 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският лев е създаден 2 години след Освобождението

/КРОСС/ Турски, руски, румънски и сръбски сребърни монети са формирали стопанския оборот преди 143 години, когато на 3 март България се освобождава от османско владичество. Две години по-късно е създаден българският лев, а националната ни валута носи името от „левъ" - остаряла форма на думата „лъв", употребявана през XIX век.

Докато броим монети на дървения тезгях, се пренасяме преди 143 години, когато у нас в обращение са били различни чуждестранни монети. През 1880 година е създаден Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. Тогава се създава българската парична единица „лев", разделен на сто части - „стотинки". При въвеждането на лева той се приравнява към златния френски франк и е възприет биметалният стандарт - тоест сребро и злато, с което България фактически приема принципите на Латинския паричен съюз.

До 1886 година БНБ успява да извади от обращение чуждите монети и да наложи употребата единствено на български лев. Година по-рано е отпечатана и първата българска банкнота - двайсетолевка, която и до днес се пази в Габрово. Причината - тя попада в ръцете на един обикновен търговец Васил Тюлюмбаков, който осъзнава ценността на банкнотата със сериен номер от пет нули и единица, която носи подписа на тогавашния централен банкер Иван Евстатиев Гешов.

Банкнотата е отпечатана в Санкт Петербург, а заедно с нея се пускат и първите български 50-левови хартиени парични знаци.