Каракачанов: Каквото и да правят политиците, има дати, символи, каузи, които ни обединяват
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2021 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов: Каквото и да правят политиците, има дати, символи, каузи, които ни обединяват

/КРОСС/ Всеки момент се очаква да започне церемонията по издигане на трибагреника пред паметника на Незнайния воин. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е на място.

Според него, за съжаление България в момента не е по-обединена.

"Всички тези политически ежби, противопоставяне, на този ден поне е хубаво всички политици и хора, които се занимават с обществена дейност, да си зададат въпроса какво е Трети март. Това не е само една проста дата, на която турският султан и руският император са подписали един мирен договор и се е появила българската държава. Трети март в Сан Стефано преди 143 години 90% от българските земи се оказват в една държава, тоест, идеалът на българските възрожденци, на революционерите, на Левски, на Ботев, на Раковски, е осъществен. За съжаление, за кратко. Но точно заради това за кратко, заради това временно явление Санстефанска България, 3 март става един идеал, идеалът за обединението на българите в едно отечество, в една държава", заяви Каракачанов.

По думите му, в името на този идеал България е осъществила своето Съединение през 1885 година, победила е в Сръбско-българската война, води още няколко войни - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна все в името на това да осъществи идеала от Трети март - всички българи свободни в една държава. Но за съжаление, това сега се забравя.

"Нека всички, които се занимават с политическа дейност, да се замислят с това, което правят - обединяват ли нацията, или я противопоставят, обединяват ли българския народ или го разделят на враждуващи лагери. Политиката, партиите не са самоцел. Те не са някакъв идеал, а средство да се управлява държавата, но не в името на личното его и на властта и на партийната идеология, а в името на България", каза още министърът на отбраната.

Той честити празника на всички българи в страната и извън нея. Защото "каквото и да правят политиците, има дати, има символи, има каузи, които ни обединяват".

Българската армия, по думите му, е по-добре подготвена и се готви за своето основно задължение - формулирано ясно по Конституция - защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България.