Патриарх Неофит: 3 март е ден на светла радост и заслужена гордост
Секция: Православие
03 Март 2021 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: 3 март е ден на светла радост и заслужена гордост

/КРОСС/ Патриарх Неофит с приветствие за Деня на Освобождението на България, публикувано от Българската патриаршия.

„Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, с молитвен спомен и синовна благодарност, и признателност към всички герои на българската свобода и тази година посрещаме Трети март - денят, поставил началото на най-новия свободен период от хилядолетната история на скъпото ни отечество. Ден на светла радост и заслужена гордост, на памет и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската свобода", се казва в приветствието.
ADVERTISING

„В този светъл и празничен ден Православната ни църква отправя благодарствени молитви към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и днес, и прошения за доброто и благопреуспяването на православния български род, за неговия държавен и църковен възход и още по-голямото обогатяване на неговата духовност и култура през вековете", отбелязва българският патриарх.

Негово светейшество припомня, че пътят към тази свобода и независимост не е бил лек и тя е извоювана с цената на хиляди преждевременно погубени човешки животи.

„Като помним всякога този факт, от нас се очаква да ценим и да пазим тази свята придобивка, благодарение на която и днес народът ни се радва на възможността да гради настоящето и бъдещето си самостоятелно, решавайки своите съдбини в съгласие единствено със собствените си цели и стремежи, със собствените си духовни и културни ценности, без да бъде принуден да се съобразява при тяхното постигане с чужда воля и чужди интереси. За всичко това днес ние отново благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение, и още веднъж заявяваме решимостта си да отстояваме с цената на всичко тази свобода. Отговорност е да пазим свято заветите на дедите ни, чертали през вековете пътя и перспективите на нашия род и родина, завещали ни православната християнска вяра, заедно с нейните богочовешки и спасителни истини и ценности, които са ни изграждали и които и днес ни съхраняват като свободен и проспериращ Божи народ. Пребъдването ни в тях е единственият сигурен залог за преуспяването на скъпата на всеки от нас майка България.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит празник!", пожелава на българите патриарх Неофит.