ЕК одобри френска схема за 20 млрд. евро за подпомагане засегнатите от Covid кризата фирми
Секция: ИКОНОМИКА
04 Март 2021 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК одобри френска схема за 20 млрд. евро за подпомагане засегнатите от Covid кризата фирми

/КРОСС/В четвъртък Европейската комисия даде зелена светлина на френска схема на стойност 20 милиарда евро за подпомагане на засегнатите от коронавирусната криза компании чрез дългосрочни заеми и т.нар. "подчинен дълг", съобщава Ройтерс.

ЕК заяви, че схемата се състои от държавна гаранция за частни инвестиционни инструменти, финансирани от частни инвеститори, които ще придобиват заеми, разпределени от търговски банки, както и подчинени облигации, целящи подобряване на капиталовото им положение.

Френската държавна гаранция ще покрива до 30% от заемите и подчинените облигации, които ще бъдат придобити от частни инвестиционни инструменти и които трябва да емитирани преди 30 юни 2022 г. с падеж от 8 години.

"Тази френска гаранционна схема ще подкрепя малки, средни и средноголеми предприятия, засегнати от коронавирусната пандемия, и ще им помогне да продължат дейността си въпреки настоящата икономическа несигурност. Чрез мобилизиране на до 20 милиарда евро подкрепа от частни инвеститори под формата на заеми и подчинен дълг, гаранционната схема ще спомогне за смекчаване на икономическото въздействие на Covid кризата чрез потока от частни инвестиции", обясни изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер.
"Подчинен дълг" (известен също като подчинен облигационен дълг) е необезпечен заем или облигация, който се нарежда под други, по-високопоставени заеми или ценни книжа по отношение на вземанията от активи или печалби. В случай на неизпълнение на кредитополучателя, кредиторите, които притежават подчинен дълг, няма да бъдат изплатени, докато не бъдат изплатени изцяло старшите облигационери.