Готови ли сте за дигитално работно място?
Секция: Технологии
04 Март 2021 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готови ли сте за дигитално работно място?

/КРОСС/ След като компютърните услуги с отдалечен достъп (Cloud computing) и IoT установиха своето присъствие, IT отделите трябва да създадат контролирана и лесна за използване среда за всички платформи и устройства.
Това развитие към така нареченото „цифрово работно пространство“ е  нормалната реакция на въздействието, което потребителската технология е имала и все още оказва върху света на бизнеса. Казано по-просто, служителите очакват да се радват на същата лекота на използване в работната си среда, както в личния си живот благодарение на мобилността.

Потребителски опит

Основният ключ към успеха, когато става въпрос за възприемане на цифровото работно пространство, е да се осигури възможно най-безпроблемно изживяване за крайните потребители. Например, колкото по-лесно човек може да превключва между настолното си работно място и мобилното устройство, толкова по-добре. Очевидно това води до това, че вашият ИТ отдел трябва да вземе предвид разнообразието от приложения, тъй като необходимите приложения и предпочитанията на устройствата могат значително да варират.
Един от начините да се поддържат много различни типове потребители е внедряването на базирано в облак решение, което ще осигури рационализирана среда с персонализирани функции за вход. Това би позволило на потребителите да получат достъп до собствената си среда, със специфичните приложения, от които се нуждаят за работата си. Необходимо е само да въведат своите идентификационни данни и може да се окаже доста полезно, особено когато хората споделят много различни устройства. И всичко това благодарение на така наречената „мобилна-облачна конвергенция“. Има много варианти и продукти, които осигуряват добре функциониращо дигитално работно място, но един от най-добрите примери на българския пазар за бизнес мобилни решения са Soft1 SFA и Soft1 360.

Сигурност

Освен потребителския опит, сигурността е вторият параметър, който определя съвременното цифрово работно пространство. Целта остава същата: внедряване на решение, което ще бъде лесно за използване и управление и най-вече сигурно. Бизнесът не трябва да прави компромиси по въпроси, свързани с достъпа до чувствителни корпоративни данни. Достъпът до такива данни трябва да бъде ограничен само до доверени потребители, устройства и приложения. Това изискване включва търсене на решение, което да защити цифровото работно пространство, ограничавайки мобилните приложения, данни и цифровите следи от устройства в центъра за данни и интранета, когато се счете за необходимо.

От друга страна, осигуряването на мобилни устройства не означава ограничаване на производителността на персонала. Решения като отключване с едно докосване позволяват на потребителите достъп до желаните от тях приложения, без да се налага да използват сложни ПИН кодове и пароли. Правилното решение е налице и си струва да откриете това, което отговаря на вашите нужди.