Николова: Трябва да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания
Секция: Туризъм
04 Март 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николова: Трябва да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания

/КРОСС/ От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщиха от Министерството на туризма.

Двете страни положиха огромни усилия в превенцията на разпространението на COVID-19, които имаха реален резултат, и вярвам, че премахването на ограниченията за пътуване е напълно възможно и от взаимна полза, е казала министър Николова. Тя уточни, че към днешна дата и България, и Великобритания са въвели задължително представяне на отрицателен PCR тест, като британската страна налага и задължителна 10-дневна карантина.

Вицепремиерът коментира, че Обединеното кралство е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Тя добави още, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус правителството полага усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на летния сезон. Прилагаме всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички гости, категорична е тя.

По думите й местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили необходимите мерки по българските курорти и туристически дестинации за почивка и пътувания без риск от заразяване с COVID-19 за посетителите. Във всички хотели, ресторанти и други обекти в зимните ни ски курорти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19, като всеки сигнал, свързан с тяхното нарушаване, своевременно се проверява, съобщи министър Николова.

По време на разговора вицепремиерът наблегна на факта, че към днешна дата е в ход масово имунизиране на българското население, а Министерството на туризма насърчава приоритетното ваксиниране на работещите в туристическия сектор с цел повишаване сигурността както на туристите и на работещите в бранша.

Роб Диксън коментира, че с напредъка на процеса по ваксинация в един момент ще стане възможно вдигането на ограниченията за туризма. Той поясни какви са рестрикциите към момента и добави, че правителството е заложило много ясен график за вдигане на забраните както във вътрешен план, така и в международен.

Засега планът е, че най-рано могат да бъдат премахнати ограниченията през май, уточни още посланикът. Роб Диксън каза още, че Великобритания не е започнала да договаря индивидуално с други държави отпадането на рестрикциите за пътувания. Нашите цели с Вас са еднакви, а именно да възстановим туристопотока. С нетърпение очакваме момента, когато британските туристи ще се радват на хубавото слънце в България, каза той.